Situps

Träning Igår på min träning började jag fundera på alla olika stilar som finns under en "vanlig" situps-övning (crunches). Vissa går ända upp, vissa ligger nästan raklånga, vissa gör snabbt och andra gör långsamma. Jag har bl.a. lärt mig att lägga bena böjda i luften för att koppla bort Iliopsoas (höftböjaren) för att jobba enbart med magmuskeln. Jag tänkte här försöka bena ut lite fakta:

Effektiva maskiner och 500 hundra situps per dag. Det är vad man får höra från Hollywood-stjärnorna som effektiva metoder för att träna magmusklerna. Faktum är att magmusklerna varken behöver eller ska tränas mer än någon annan muskel på kroppen. Ändå envisas vi alltid med att träna magen extra mycket och extra flitigt.

För att få fram magmusklerna krävs träning. Sedan måste du bli av med fettet på magen för att magmusklerna ska bli synliga. Man kan inte förbränna fett enbart på magen eftersom man inte kan påverka vart kroppen hämtar energi (fett) ifrån.

Träna nedre och övre magen Magmuskeln, eller Rectus Abdominis består av en enda muskel, när du gör exempelvis situps tränar du magmuskel och kan inte påverka om du tränar nedre eller övre magen. Har du fyra eller sex magrutor beror det förmodligen på dina gener och inte på din träning. Vissa har fyra och andra sex, det är inget man kan ändra på genom träning.

Kosmetik eller funktionalitet? Faktum är att magmuskulaturen inte bara är till för det kosmetiska hos en människa. Magmusklerna är bra och viktiga stabilisatorer för övriga kroppen och en stark mage krävs även i andra styrkeövningar. Genom att ha en stark mage kan man förhindra skador i ryggen.

Effektivaste magträningen: I en studie med stöd från American Council on Exercise på San Diego University studerade man vilken av de 13 vanligaste magövningarna som var effektivast.

Det visade sig att crunches på boll var det säkraste och effektivaste bland deltagarna.

Oavsett vilken eller vilka övningar du väljer att göra för din magträning så kommer det ge resultat om du har tålamod. Det effektivaste är att du gör dina övningar planerat och rutinerat samt att du låter dina magmuskler få vila, precis som dina övriga muskler. Övningar som benlyft och crunches har fungerat i alla tider och gör så även idag. Känns det för lätt med vanliga crunches kan du ta en viktplatta bakom huvud så får du mer motstånd.

Tänk på att även hur mycket du än tränar så kommer inte dina magmuskler synas förrän du har blivit av med underhudsfettet på magen. Det är sannolikt den största anledningen till varför magmusklerna inte syns hos många.

Bilden och info hämtat ifrån http://www.muscles.se/

Etiketter:

/Lotta Dahm tisdag  

1 Kommentarer:

19 mars 2010 kl. 17:02  

Tack för informationen Lotta. Jag jobbar som en tok med mina magmuskler(för ryggens skull) men märker endast att byxorna sitter lite lösare. Inte har magen blivit så mycket plattare, men det känns bra ändå. Tänker fortsätta med magen men förväntar mig inga rutor ha ha ha!

/Blogger mormor anki

Skicka en kommentar

<< Home